Bukowski Logo
Swipe me
1957
1985
1987
1990
1991
1994
1995
2003
2003
2004
2006
2007
2019
2020
1957

Barbara gör sina första trasdockor tillsammans med sin farmor

Året var 1957 och 12 år hade passerat sedan andra världskrigets slut. Polen var likt stora delar av Europa under rekonstruktion och kommunistpartiet styrde landet. Det var dåligt med produkter och varor i butikerna men det lät inte Barbara och hennes farmor Paulina hindra dem. Genom att använda gamla polska traditioner från landsbygden lärde farmor Barbara att göra egna trasdockor från olika material och det var något som Barbara omedelbart tog till sig och älskade. Även om ingen visste det då så var dessa trasdockor de första prototyperna av allt som många år senare skulle komma. ”Jag kommer aldrig att glömma min farmor. Hon inspirerade mig genom sin vilja och skapandekraft, att på olika finurliga sätt ta fram något från ingenting och att förbättra det som redan fanns. Dessa lärdomar har jag burit med mig under hela mitt liv och applicerat på allting som jag har gjort. De har hjälp och burit upp mig genom de hårdaste av tider och sett till att jag alltid kunnat, till och med i livets svåraste stunder, se möjligheter istället för problem och att kunna urskilja det lilla vackra i allt.” – Barbara Bukowski

Scrolla ner
Scroll down
1985

Patrick föds – den efterlängtade sonen

Åren gick och de första dockorna som hade gjorts hade med åren försvunnit och Barbara hade träffat hennes livs kärlek, Janusz Bukowski. De lev de lyckligt tillsammans i en ny och gemensam lägenhet där deras kärlek blomstrade. Vintersnön höll redan på att smälta och Barbara var gravid.
Efter en lång dag av hårt arbete förberedande för hennes nästa stora show så var Barbara hemma och dagdrömde om hennes barndom medan hon föreställde sig och planerade för det kommande barnet och dess första år på jorden. Medan hon satt där mindes hon plötsligt hennes älskade farmors röst och hur hon för så många sedan hade instruerat henne i hur hon skulle klippa och var hon skulle sy när de gjorde sina trasdockor tillsammans. I den stunden så var hon åter igen den där fem år gamla flickan i hennes farmors älskade och trygga sällskap. I denna mentalt fridfulla och kreativa plats bestämde hon sig för att göra det hon alltid har gjort – att skapa.
Denna gången var det dock inte en trasdocka, det var inte ens en leksak, utan det var själva känslan av trygghet som hennes farmor hade gett till henne som Barbara ville förmedla vidare till hennes förstfödda son. Efter ett par dagar var ”Kanini”, som han senare kom att kallas, färdig. Tillsammans med resten av familjen Bukowski och alla deras vänner väntade ”Kanini” tålmodigt på att få träffa sin bästa kompis Patrick.

Scrolla ner
Scroll down
1987

Oliver föds – familjen är nu komplett

Två år efter Patrick's ankomst så närmade sig nästa familjetillökning med stormsteg. Den här gången var rutinerna bättre och kunskapen om vad som skulle ske likaså. ”Kanini” var fortfarande större än Patrick själv var och Barbara höll fortfarande på med sina föreställningar. Upplyft och positiv över livet överlag samt hennes nyfödda son så sjöng hon ut sitt varma hjärta i Stockholms teatrar.
Denna gång skulle inte intuition längre vara en faktor med sitt andra barn. Barbaras erfarenhet som förälder tillsammans med hennes magisterexamen i psykologi gav henne en djup förståelse över hur viktigt det var att ge ett barn ovillkorlig kärlek från första början. Med detta i åtanke kanaliserade hon all sin energi, kreativitet och kärlek i skapande av hennes andra mjukdjur som Oliver skulle få, nämligen ”Misiulinek”. Än idag känner barnen stor trygghet bara vid tanken på dessa första mjukisar och all kärlek som deras mamma lade in i dess skapelse.

Scrolla ner
Scroll down
1990

Men varför sluta där – Bukowski Design föds

I ytterligare ett par år så fortsatte Barbara att göra det hon älskade och det hon hade gjort hela livet och det som först fick henne att komma till Sverige. Även trots att Barbara hade lämnat sitt liv som blivande stjärna i Polen så var hon inte ledsen över det, tvärt om var hon glad att hon hade hittat något nytt och så mycket bättre i hennes nya hem Sverige. En alldeles egen familj och mer kärlek än vad hon någonsin hade kunnat drömma om. Medan livet gick vidare så ändrades också Barbaras prioriteringar. Hon önskade sig inte längre ett liv i celebritet, stora shower och röda mattor, men de som drev henne var fortsatt detsamma. Att vara en röst av kärlek och inspiration i människors hjärtan var det enda som alltid skulle förbli detsamma.
Tillsammans med Janusz så gjorde de tillsammans nödvändiga förberedelser och påbörjade ett äventyr som för evigt skulle förändra deras, och väldigt många andras, liv för alltid. Bukowski Design är resultatet av detta våghalsiga äventyr där de bägge kastade sig in i en osäker tillvaro för att förverkliga deras drömmar.

Scrolla ner
Scroll down
1991

En ödmjuk start – bästa monter

Det är intressant hur handling och konsekvens ibland fungerar. Att gissa vad för resultat ens beslut kommer att framkalla är aldrig enkelt. Att exakt identifiera anledningen till din situation kan å andra sidan ofta lämna en person full av frågetecken. Vissa må kalla det tur medan andra kallar det gudomlig påverkan. En annan må påtala att det helt enkelt är slumpen.
Resultatet av två tillsynes olika liv, fulla av val och olika möjligheter, ledde Barbara och Janusz till deras första affärsrelaterade succé. Under 1991 fick Bukowski Design den prestigefulla utmärkelsen ”Bästa Monter” på Formex-mässan i Stockholm. Med dagens mått är det ett gott minne att vara stolt över och ett bevis på vilka möjligheter som finns om människan pressar sig själv.

Scrolla ner
Scroll down
1994

Historian fortsätter – Årets Leksak

Några år hade nu gått sedan starten av företaget. Pojkarna växte sig större och tiden var det alltid knappt om, men på något vis lyckades familjen hålla ihop och driva företaget samtidigt. Barbara var nu, understödd av Janusz, i full fart med att skapa nallebjörnar och andra mjukisar för nyfödda och barn på vardagsbasis. Likt alltid packade hon så mycket kärlek som möjligt in i varje design och började nu skapa små familjer av nallebjörnar med bröder, systrar, mammor och pappor.
Vid en början en återspegling av hennes egen familj men stegvis porträtterade hon även andra familjer och bekanta i hennes närhet. Hennes kärlek för det som nallebjörnarna representerade lät henne inte lämna en enda björn ledsen och utan familj. Det var inte kärleken för pengar eller en grandios livsstil som drev detta gifta par till att arbeta som de gjorde – det var känslan av att skapa någonting som beundrades av många, framför allt deras största beundrare sönerna Patrick och Oliver.
Att tillverka nallebjörnar var en produkt som passade familjen som handen i handsken. Möjligheten att dela och förmedla nallens känsla och skönhet med andra familjer runtom Norden ledde till slut att Bukowski Design fick ytterligare en utmärkelse. 1994 så utnämnde den svenska tidningen ”Vi Föräldrar” företagets familj ”Rudolf’s Family” till årets leksak.

Scrolla ner
Scroll down
1995

Vad nu då? Bukowski Design expanderar

Med deras nyvunna erkännanden av både mässor och tidningar gick det gifta paret in i en ny och expansiv period fylld av förtroende på den verksamhet de bedrev och de produkter som såldes och uppskattades av så många. Janusz och Barbaras kärleksfulla sätt och attityd drog likasinnade människor till sig vilket gav dem ytterligare styrka att pressa gränser och försöka med saker som de tidigare inte hade vågat försöka sig på.
Bukowski Design började synas alltmer frekvent på fackmässor i Tyskland och Barbara visade med glädje upp sin stora värld av skapelser. Alla små skapelser var annorlunda med sin egen själ och personlighet. På så vis kan man säga att Barbara bar hela hennes liv med sig till mässan, alla hennes vänner och viktigast av allt hennes familj som i hennes mjukdjur hade återskapats och även på så vis introducerats till världen.

Scrolla ner
Scroll down
2003

Och det slutar inte där – Paris nästa!

Vanligtvis är det svåraste att få ”bollen i rullning”, och vår historia är inte annorlunda. Innan vi går vidare är det viktigt att vi tar en liten paus för reflektion.
Det finns många situationer i livet som kan verka svåra och kämpiga och lämnar en utan känsla av vidare riktning i livet. Ibland kan en hjälpande hand, ett snällt ord eller till och med bara ett leende göra stor skillnad och få allting på rätt köl igen. Medmänskliga gester likt dessa lever alltid vidare som små ekon i de strukturer de hjälper att bygga upp och utveckla. När sådan positivitet sprids förvandlas det till en löpeld där fler och fler hjärtan berörs och alltfler människor blir varse om detta speciella ting som finns där ute. Tillsammans blir de en kraft som likt en orkester av tusentals röster 2003 tillät Bukowski Design att för första gången ställa ut på den prestigefyllda mässan ”Maison & Objet” i Paris och på så vis verkligen bli en internationell aktör.

Scrolla ner
Scroll down
2003

Att lägga ett fundament för framtiden – Bukowski Design bygger egen hall med kontor

Företaget upplevde det nu nu svårt att ackommodera den ökande efterfrågan och något var tvunget att göras. Det som tidigare hade varit otänkbart stora och rymliga lokaler på Hammarbyhöjden hade över åren krympt till något som nu istället var tydligt begränsande och ett hinder i företagets vidare utveckling.
Den gamla hallen som över åren hade sett företaget utvecklas var helt enkelt inte längre tillräckligt stor för att företaget skulle kunna fortsätta expandera effektivt, varför Janusz helhjärtat tog sig an uppgiften att hitta ett nytt hem åt nallebjörnarna, kaninerna och alla de andra mjukdjuren som Barbara så flitigt år efter år designade.
Vid en klippig kulle vid utkanten av Stockholm, närmare bestämt vid Skogås och Länna industriområde, påbörjade Janusz detta år ett projekt som för alltid skulle förändra företagets riktning och framtid.
Genom att sammanfläta de olika behoven, viljorna och ambitionerna av hans omgivning och i kombination med hans logiska och praktiska fallenhet förändrade Janusz genom implementerandet av hans projekt, och tillika dröm, förutsättningarna för företaget. Under året 2003 byggdes hallen som än idag är företagets huvudkontor, om än ännu större nu 2019 med ytterligare utbyggnader.

Scrolla ner
Scroll down
2004

Framstegen belönas och riktningen är framåt!

Har man andan att alltid vilja förbättra och stödja sin omgivning kan en person komma långt i livet. Trots att Barbara och Janusz undviker att nämna deras olika engagemang i välgörenhet och andra förehavanden uppmärksammas de ibland av andra. Under 2004 blev det gifta paret tilldelade ett hedersdiplom av den polska staten för deras roll i spridandet av polsk kultur utomlands. Detta var för dem en underbar, hedrande och ödmjuk upplevelse och som de facto placerade dem bland en väldigt fin skara av andra människor som mottagit samma diplom.

Scrolla ner
Scroll down
2006

Alla älskar nallebjörnar - Specialproduktioner

Över åren har Bukowski Design skapat specialproduktioner åt väldigt många olika företag, ibland som en enskild produktion och ibland som en del av ett löpande samarbete.

En del av dessa företag är Volvo, Handelsbanken, Lufthansa, Cloetta med flera.

Scrolla ner
Scroll down
2007

Arbetet fortsätter och den positive andan når nya höjder

Genom att vara det etablerade företag som Bukowski Design nu var så gav det Barbara och Janusz möjlighet och en plattform att attrahera positiv energi från underbara människor i en allt snabbare takt. Under 2007 kontaktade en polsk stiftelse med inriktning på välgörenhet dem vid namn ”TVN – Nie Jestes Sam” (https://fundacja.tvn.pl/) och ett samarbete påbörjades. Den en gång lilla snöbollen rullade vidare och fortsatte att bli större och större.

Scrolla ner
Scroll down
2019

En alltjämt växande familj – dedikationer!

Över åren har det varit många medlemmar av vår familj som porträtterats av Barbara, och varje år ökar antalet! Här kan vi se ett litet urval av de underbara människor som fått mjukdjur dedikerade till sig under senare år.

Scrolla ner
Scroll down
2020

30 Years of Bukowski Design

While we all know that 2020 was not in any circumstance an easy year. Many people were in one way or another affected by the Covid_19 pandemic, wildfires raged across the globe and the list of mishaps can be made long. We would however like to remind everyone to take in the good with the bad as a positive mind frame can keep a person going even in the toughest of times. With that said, even though 2020 separated us physically, it brought many of us together in other ways.

For us here at Bukowski Design, 2020 was a very special year. Exactly 30 years ago Bukowski Design started in a little apartment in southern Stockholm. The world was a different place. Neither Barbara nor Janusz could ever have imagined that exactly 30 years from that point, their dreams would have unfolded in such a manner. That what was once just a token of love would have grown into a business supporting so many people around the world.

Looking back over the past 30 years one thing is safe to say, namely, that just as with 2020, things are not always perfect, and they never will be. Sometimes we suffer, while other times we are on top. But having a positive state of mind, helping people around you, and not wasting time is a good place to start.

Scroll up
1957
1985
1987
1990
1991
1994
1995
2003
2003
2004
2006
2007
2019
2020
Scroll down
This website may not function properly on your web browser. For complete experience, please install a modern browser, like: Microsoft Edge or Google Chrome.